Om mig
torsdag 3 december 2009
Lussebak med kesella
50 g 1 pkt jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kesella
2 frp à 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
russin
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C
3. Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta däreft med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen. Knåda den slät och blank. Baka sedan ut lussekatter. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk i 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar